Het laatste nieuws

Duurzaam Gebouwd Podcast waaromwachten?

Benieuwd hoe onze collega Ben Kruseman duurzaamheid als rode draad meeneemt in zijn gesprekken? Luister de podcast #waaromwachten?

De wetkwaliteitsborging voor bouwen (WKB)

Naar verwachting wordt de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (WKB) samen met de nieuwe Omgevingswet in 2022 ingevoerd. Dit zal ingrijpende gevolgen hebben voor het proces van bouwen en vergunningverlening.

Kerstvakantie 2021

Het zit er alweer bijna op! Over een aantal weken is het kerst en zullen we een bijzonder jaar afsluiten. We kijken uit naar 2022 en vertrouwen weer op een fijne samenwerking! Rond de kersperiode is Calduran gesloten en via deze wijze informeren we u graag over onze bereikbaarheid.

Samenwerking Calduran en Heiser

Calduran en Heiser gaan samenwerken op het gebied van verhuur van stelmachines, met bijbehorende klemmen.

Wat is Calduran Lateiservice?

Wist je dat wij een samenwerking met Vebo Beton & Staal hebben om ook Lateiservice te kunnen bieden aan onze klanten?

Vernieuwde ILS kalkzandsteen

In navolging van de BIM Basis ILS is de ILS kalkzandsteenwanden vernieuwd. Lees meer over de nieuws ILS kalkzandsteenwanden.

Gebruik BCF-info verbeterd

Geen uitzoekwerk meer met BCF-import. Bij Calduran hebben we ons modelleersoftware dusdanig verbeterd dat BCF-informatie op de juiste plek in het model te lezen en verwerken is.

Import IFC4 mogelijk!

We zijn in staat om IFC4 (Design Transfer View) te importeren voor de uitwerking van kalkzandsteenelementen. Lees meer informatie over IFC4, Revit & instellingen.

Wat is openBIM?

OpenBIM is een universele benadering van ontwerp, realisatie en exploitatie van gebouwen op basis van software die volledig is gebaseerd op open standaarden. Lees meer over openBIM en IFC.

Vraag IKEA maar wat het beste bouwsysteem is

De laatste tijd wordt weer regelmatig gediscussieerd over de verschillende bouwsystemen. Wat dan het beste systeem lijkt wordt vooral bepaald door de beeldvorming die vanuit de media is ontstaan of wat men graag zou willen. Alles helemaal kant en klaar uit de fabriek laten rollen lijkt zo’n mooie visie. Geen handjes op de bouw, snelheid en geen weersinvloeden. Zo creëer je een ideaal beeld van kant-en-klare prefabricage in de fabriek en een bijbehorende veronderstelling dat dit beter en goedkoper. Maar is dit wel zo?

Wanneer gebruik je wandankers dilaterend?

Niet-dragende wanden kunnen niet ongesteund worden uitgevoerd. De steun is nodig voor de eigen stabiliteit van de wand, maar in het
geval van gevels ook om windbelastingen over te kunnen brengen. Om de steun te realiseren is het wandanker dilaterend ontwikkeld. 

Waarom en waar dilateren?

Iedereen die weleens wanden heeft ontworpen of gemaakt kent ze wel, dilataties. Maar waarom passen wij dilataties toe? En op welke plekken? Zie hier een korte uitleg. 

Wat is stapelbouw?

Steenconstructies, hieronder kunnen we stapelbouw metselwerk en lijmwerk plaatsen. Stapelbouw is een van de oudste bouwmethoden. Zover bekend gebeurde dit al 10.000 jaar v. Chr. Maar wat is stapelbouw nu eigenlijk?

Vloeropleggingen

Bij het stapelbouwsysteem worden constructie-onderdelen, denk hierbij aan vloeren en balken, los op de kalkzandsteen gelegd. Deze zogenaamde koude oplegging (rechtstreekse oplegging zonder hechting) zorgt ervoor dat er enige mate van vrijheid in de constructie aanwezig is om verschillende werkingen van bouwmaterialen op te vangen.

Zonnepark Calduran – Verkenning gestart

Op donderdag 24 juni 2021 is een intentieverklaring ondertekend om de haalbaarheid te verkennen van een zonnepark op onze zandplas in Hoogersmilde. De zandplas ligt deels op gebied van de gemeente Westerveld en deels in Midden Drenthe.

Samen met GP Groot maken wij de cirkel rond!

Op maandag 21 juni is het samenwerkingscontract getekend door Ronald Balvers, directeur GP Groot recycling en Mark Burger, onze directeur.

Dag van de diversiteit 21 mei

Iedereen is uniek in zijn/haar manier van werken. Ieder komt van andere huize en neemt daar automatisch ook een stukje van mee tijdens het werk. Ook bij Calduran hebben we te maken met verschillende mensen met verschillende (culturele) achtergronden. Vandaag is het de dag van de culturele diversiteit en staan we hier graag even bij stil. Hoe ervaren onze medewerkers diversiteit binnen het bedrijf?

Wet Kwaliteitsborging in de praktijk

Calduran Kalkzandsteen volgt al jaren de actuele ontwikkelingen rondom de invoering van de Wet Kwaliteit Borging (WKB) en stimuleert haar relaties om deel te nemen aan proefprojecten. Reinbouw uit Dieren onderkende zelf ook nut en noodzaak van zo’n traject en besloot om het project 31 sociale huurwoningen die i.o.v. Woningcorporatie Talis in de wijk Woenderskamp te Nijmegen bij de gemeente Nijmegen aan te melden.

Waarom niet-dragende gevels tegenwoordig dikker worden uitgevoerd

Door verschillende factoren zijn gevels in appartementengebouwen tegenwoordig niet meer goed uit te voeren met een binnenspouwblad van 100 mm of 120 mm. In de praktijk wordt vaak 150 mm toegepast. Dit heeft verschillende redenen.

NPR5070 wat is dat?

Tijdens het maken van het constructieve ontwerp van een gebouw is het belangrijk dat de wanden constructief voldoen. Even belangrijk is het dat de wanden voldoen aan de geluidsisolatie volgens het bouwbesluit. Om dit inzichtelijker te maken is er de NPR5070. Wat is dat?

Koppelen maar!

Handig om te weten. In sommige situaties kom je erachter dat de veeranker niet toegepast kan worden. Om een niet-dragende wand te koppelen met een vloer of wand is daarom het wandvloer koppelanker ontwikkeld.

JA, dit is een BIM-project!

Wist je dat de uitwerking van een project vanuit de afdeling engineering kan verschillen? Na het aanleveren van je project, controleren we deze altijd op onze BIM-voorwaarden. Deze checklist bepaalt mede welk van de drie werkwijzen wij gebruiken voor jouw project.

Buitenwanden ‘IsExternal’ altijd benoemen als ‘True’

Na de update van de BIM basis ILS merken wij een aantal belangrijke verschillen. Om meerdere reden kiezen wij er daarom bij Calduran voor om vast te houden aan de omschrijving uit de ‘oude versie van BIM basis ILS’.

Samen één taal spreken

Goede communicatie tussen de leverancier en afnemer is belangrijk om elkaar goed te begrijpen. Nog vaak ontstaat er verwarring over de betekenis van bepaalde woorden. Wat wordt er bijvoorbeeld bedoeld met de dikte van metselstenen? Is dat dan de dikte van de steen of de hoogte?

Services in nieuw jasje

Aan de services Caliber Casco, Lateiservice, Uitgekiend en Caldubo hebben we sinds kort een speciaal logo toegevoegd. Waarom? Voor meer zichtbaarheid van onze diensten.

Knallend het nieuwe jaar in met transport in stijl

Wat zijn we blij met dit mooie resultaat! De eerste vrachtwagens zijn bestickerd in Calduran stijl.

Afscheid bekend transport duo Huig Hartevelt en Gerard v/d Star

Het duo Hartevelt v/d Star is sinds 1990 niet meer weg te denken uit de kalkzandsteenindustrie. Samen reden Huig Hartevelt en Gerard v/d Star vele jaren met veel plezier met onze kalkzandsteenproducten. Nu is het tijd om met pensioen te gaan.

Revit bibliotheek 2021 nu ook beschikbaar!

Om u te voorzien van de meest up-to-date versie van de Revit bibliotheek, is nu ook versie 2021 beschikbaar.

De volgende stap in eenduidig samenwerken

Het motto blijft: hoe meer ondernemingen en instellingen in de bouwsector volgens deze structuur samenwerken, hoe groter de voordelen voor ons allemaal.

Welkom nieuwe collega!

Vanaf 1 oktober mogen wij onze nieuwe Salesmanager verwelkomen!

Online bijeenkomst ‘Circulariteit, hergebruik en restwaarde in de bouw’

Een volledig circulaire gebouwde omgeving gerealiseerd in 2050, dat is de ambitie van de overheid. Producten hergebruiken is een goede stap om dit te bereiken. Maar wat betekent dat voor het gebruik van bouwmaterialen- en producten, samenwerkingsvormen, waardecreatie en restwaarde?

DRAAGKRACHT voor veiligheid: coronamaatregelen voor onze bezoekers

Komt u binnenkort bij ons op bezoek in Harderwijk of Hoogersmilde? Om de veiligheid van uzelf en van onze medewerkers te waarborgen, gelden er ook voor onze bezoekers een aantal regels met betrekking tot Covid-19.

DRAAGKRACHT door de beste support: hoe verwerk ik Calduran kalkzandsteenproducten?

De zomervakantie zit er voor de meesten alweer op en het is weer tijd om aan de slag te gaan! Ook bij Calduran starten we weer vol energie. Heb je bijvoorbeeld ons vernieuwde verwerkingshandboek al gezien?

Nieuwe verpakking Calduran beter recyclebaar

Wie een Calduran kalkzandsteenpakket tegenkomt op de bouwplaats, herkent deze meteen aan de rood-blauwe bedrukking. Goed opvallend, maar minder goed te recyclen, zo merkte onder andere Bouwbedrijf Heijmans.

Webshop Calduran voor sportartikelen

Voor alle sportieve fanatiekelingen hebben we de Calduran Webshop geopend met sportartikelen van Bioracer. Hier vindt u een overzicht van onze wieler- en hardloopkleding in Calduran stijl.

DRAAGKRACHT voor veiligheid – Calduran Covid-19 update

Het is inmiddels 9 weken geleden sinds de overheid vergaande maatregelen heeft afgekondigd om de verspreiding van het coronavirus (Covid-19) tegen te gaan.

75 jaar bevrijding – WO II laat ook sporen na bij Calduran Hoogersmilde

Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Wat er tijdens de WO II is gebeurd mogen wij nooit vergeten. Ook bij Calduran Hoogersmilde heeft de oorlog sporen nagelaten. De zoon van de oprichter van de voormalige kalkzandsteenfabriek Albino was verzetsstrijder bij het Nationaal Steun Fonds.

DRAAGKRACHT voor verbeteren circulariteit van grondstoffen

Calduran gebruikt al jaren het productie-uitval en zaagafval om nieuwe kalkzandsteen van te maken. Om de circulariteit van grondstoffen, die vrijkomen bij sloop, te bevorderen en specifiek die van kalkzandsteen is vanuit het TNO een werkgroep opgestart.

Dürfen wir vorstellen? Unsere neue Website!

Sinds woensdag 15 april staat onze vernieuwde Duitse website live.

DRAAGKRACHT door de beste support: waarom dilateren?

Kalkzandsteen bestaat al meer dan 100 jaar in de Nederlandse bouwsector. Door de jaren heen hebben we meer kennis en ervaring gekregen van dit bouwproduct, wat tot steeds betere bouwkundige ontwerp- en verwerkingsregels heeft geleid.

DRAAGKRACHT voor veiligheid met betrekking tot Covid-19

Ook Calduran neemt haar verantwoordelijkheid ten gevolge van de uitbraak van het coronavirus (Covid-19). Middels dit bericht willen wij u informeren over de maatregelen die wij reeds hebben getroffen…

Wielertocht Harderwijk

Op zaterdag 7 maart hebben deze fanatiekelingen meegedaan aan de mountainbiketocht in Harderwijk, georganiseerd door collega’s.

Binnen 6 minuten gered uit een stoomketel, het is mogelijk bij Calduran!

Eens in de twee jaar komen inspecteurs onze stoomketels controleren. Inspecteurs moeten dan ook binnen in de ketels kijken om bijvoorbeeld het laswerk te bekijken. Voorheen konden zij niet binnen 6 minuten gered worden, als er een calamiteit zou zijn. Door deze aanpassing kan dat nu wel..

Winnaars Test je DRAAGKRACHT

Afgelopen weken mochten we vijf winaars blij maken met een Calduran koelbox…

Gebruik minimaal een stelmortel M10 onder kalkzandsteen gelijmde wanden

Waarom adviseren wij een M10 mortel toe te passen?

Test jouw DRAAGKRACHT op de Bouwcenter Expo

Op dinsdag 28 en woensdag 29 januari is het zover: Calduran staat op de Bouwcenter Expo in het Werkspoorkathedraal van Utrecht met een geheel nieuwe beursstand. Met de deelname aan deze beurs willen we graag onze klanten/relaties ontmoeten en vertellen over ons concept DRAAGKRACHT. Dit concept laten we fysiek zien door middel van een leuke actie: “Test hier je DRAAGKRACHT”.

DRAAGKRACHT voor BIM bij Calduran

BIM is niet meer weg te denken uit het dagelijks werk van Calduran. Wij maken met het grootste gemak productietekeningen en een wanduitslagenboekje voor de lijmer. Alle medewerkers, processen en middelen binnen de afdeling Engineering zijn hier op afgestemd.

Kalkzandsteen in de fundering

In delen van Nederland waar de grond voldoende zanderig en draagkrachtig is, kan “op staal” worden gefundeerd in plaats van op betonnen heipalen.

Doorwerken in de bouwvak

Tijdens de bouwvakvakantie heeft de Technische Dienst groot onderhoud gedaan.

Twee man een halve eeuw bij Calduran

Vroeger kwam het regelmatig voor dat werknemers van begin tot eind bij hetzelfde bedrijf werkten, maar tegenwoordig is het een zeldzaamheid…

Details voor ontwerp, voorbereiding én uitvoering

Terugblik Calduran BIM Event: “Hoe slim is BIM?”

Donderdag 18 april 2019 organiseerde Calduran Kalkzandsteen het BIM Event…

ILS voor kalkzandsteenwanden

Nieuwe Technische Aanbeveling Stapelbouw

Kalkzandsteen woning doorstaat aardbeving met kracht 5.0

Bouwplannen op zeer korte termijn?

Hulp nodig bij uw nieuwe project?

Heeft u een maatwerk vraag over kalkzandsteen elementen? Neem voor een offerte of projectadvies op maat contact op met onze afdeling verkoop.