Kostenvergelijking bouwsystemen toont aan dat bouwen met kalkzandsteen de voordeligste keuze is

07-02-2022

Bron: persbericht VNK 

Huizen, 29 november 2021 – Met het groeiende tekort aan woningen zullen er in Nederland in korte tijd veel betaalbare woningen gebouwd moeten worden. In opdracht van Vereniging Nederlands Kalkzandsteenplatform (VNK) heeft AACON een onderzoek gedaan naar de kosten van verschillende wand- en vloersystemen voor woningen. Met de resultaten uit dit onderzoek krijgen bouwers inzicht in de bouwsnelheid en kosten, zodat bij het ontwerp en de voorbereiding van een bouwproject een goede beoordeling gemaakt kan worden van een bouwsysteem in tijd en geld.

Vergelijk van bouwsystemen voor drie type woningen

Het onderzoek van AACON is een objectief kostenvergelijk ten behoeve van de nieuwbouw van woningen in Nederland. Het verslag geeft een vergelijk in bouwtijd en kosten voor drie type woningen: een vrijstaande woning, een rijtjeswoning en een appartement. De diverse materialen en systemen zijn gekozen op basis van regelgeving zoals het Bouwbesluit dit voorschrijft en ook gericht op de juiste geluidwering en brandwerendheid. Tevens is gerekend met vergelijkbare constructiesterktes.

Kalkzandsteen meest economische materiaalkeuze

Het onderzoeksrapport van AACON toont aan dat een bouwsysteem op basis van kalkzandsteen de meest economische materiaalkeuze is ten opzichte van gietbeton, prefab beton, keramiek en HSB. Dat geldt voor vrijstaande woningen, rijtjeswoningen en appartementen. Ook de benodigde bouwsnelheid met kalkzandsteen is vergelijkbaar of zelfs sneller dan andere materialen.

Voorbeeldcalculatie vrijstaande woning

Eén van de berekeningen betreft één woning met een grondoppervlak van 9 x 12 m¹, twee bouwlagen en een topgevel; met een bruto vloeroppervlak (BVO) van 270 m². Het vergelijk wordt gemaakt tussen de volgende woningen:

Woning A
Wanden: kalkzandsteen
Begane grondvloer: ribbenvloer

Verdieping: kanaalplaatvloer

Woning B:
Wanden: keramische steen
Begane grondvloer: ribbenvloer
Verdieping: kanaalplaatvloer

Woning C:
Wanden: houtskeletbouw
Begane grondvloer: ribbenvloer
Verdieping: houten vloer

Bron: VNK

Uit de berekeningen blijkt dat kalkzandsteen in vergelijking met andere bouwsystemen, zowel op het gebied van kosten als de benodigde bouwtijd, de meest economische keuze is voor de bouw van een vrijstaande woning. Ten opzichte van de keramische steen is het kalkzandsteencasco € 7.381 per woning goedkoper. Bij HSB is dit nog meer dan het dubbele. Dit is te verklaren aan de hand van de voorzieningen om de houten vloer aan dezelfde bouwkundige eisen te laten voldoen als een kanaalplaatvloer.

Met één lijmploeg 5-7 woningen per week te realiseren

Een van de redenen dat met kalkzandsteen zo snel gebouwd kan worden, is dat de lijmmortel snel aantrekt waardoor kalkzandsteenwanden in één arbeidsgang verdiepinghoog kan worden opgetrokken. Met een lijmploeg van twee mensen, een lijmkraan en door het gebruik van grote elementen zijn hoge verwerkingssnelheden haalbaar van 80 tot wel 120 m² per dag. Afhankelijk van het vloersysteem kunnen op deze manier 5 tot 7 woningen per week worden gerealiseerd. Bij inzet van een tweede lijmploeg zijn dit 10 tot 14 woningen per week.

Niet alleen betaalbaar maar ook duurzaam!

Gezien hun grote oppervlak maken wanden en gevels een significant deel uit van de milieuprestatie van een gebouw. In opdracht van VNK heeft NIBE kalkzandsteen wanden vergeleken met alternatieve bouwsystemen die dezelfde functionele eenheid hebben, namelijk keramisch geperforeerde baksteen, HSB, prefab beton en gietbeton. Het onderzoek van NIBE richt zich op drie woningtypen (referentiewoning): een vrijstaande woning, een rijtjeswoning met ankerloze spouwmuur als woningscheiding en een appartement met massieve wand als woningscheiding.

Lage MPG-score voor kalkzandsteen wanden
Het onderzoeksrapport van NIBE toont aan dat woningscheidende wanden en binnenspouwbladen in kalkzandsteen een lage MKI-waarde kennen en resulteren in een lage MPG-score in vergelijking met prefab beton, gietbeton en keramiek. Dit geldt voor vrijstaande woningen, rijtjeswoningen en appartementen en zowel op basis van de NIBE Milieuclassificaties als de NMD. Deze vergelijking stelt bouwprofessionals in staat onderbouwd te kiezen voor duurzame oplossingen.

Over VNK

VNK behartigt als branchevereniging (zonder winstoogmerk) de belangen van de Kalkzandsteenindustrie en haar toeleveranciers. De branche bestaat uit gerespecteerde internationaal opererende ondernemingen en is actief sinds 1906. Dat maakt VNK een van de oudste brancheverenigingen in de bouwindustrie van Nederland. Lees meer op www.kalkzandsteen.nl/over-vnk/

 

Voor meer informatie:

Het complete rapport is op te vragen bij:
Vereniging Nederlands Kalkzandsteenplatform
Vicky van Egmond, directeur VNK

T +31 (0)356 720 579
M +31 (0)612 252 598
E egmond@vnk.nl