Circulair kalkzandsteen

Op weg naar een volledig circulaire bouweconomie in 2050 moet de Nederlandse bouw in 2030 al voor de helft circulair zijn. Dit betekent dat er bij het bouwen van nieuwe woningen zoveel mogelijk gebruik gemaakt moet worden van de grondstoffen die vrij komen bij de sloop van oude gebouwen. Nieuwe bouwmaterialen moeten zonder kwaliteitsverlies uit zo veel mogelijk secundaire grondstoffen gaan bestaan.

Samen met GP Groot maken wij de cirkel rond met circulaire kalkzandsteen. Benieuwd hoe het productieproces van onze Caldubo Elementen eruit ziet? Bekijk onderstaande video.

Calduran en GP Groot maken samen de cirkel rond

Om de aanvoer van hoogwaardige secundaire grondstoffen voor circulaire kalkzandsteen te garanderen en te optimaliseren slaan Calduran kalkzandsteen en GP Groot recycling de handen ineen.

 

Een tweede en duurzaam leven voor kalkzandsteen

Waarom kiezen voor Caldubo als kalkzandsteen van zichzelf al een heel duurzaam product is? En hoe gaat dat proces in zijn werk? In het artikel, geschreven door Cobouw leggen onze medewerkers uit waarom we kiezen voor Caldubo. Ronald Balvers, directeur van GP Groot vertelt meer over waarom deze samenwerking juist zo belangrijk is.

Circulair kalkzandsteen: Caldubo®

Meer dan de helft van de dragende wanden in de woningbouw zijn tegenwoordig gemaakt van kalkzandsteen, een constructief bouwmateriaal dat voor 5% uit kalk en water bestaat en voor maar liefst 95% uit zand. Dit maakt kalkzandsteen een natuurlijk en milieuvriendelijk product met een zeer lage milieubelasting. 

Daarnaast is kalkzandsteen ook nog eens zeer goed te recyclen! In samenwerking met Calduran maakt GP Groot van oude kalkzandsteen weer nieuwe kalkzandsteen Caldubo® elementen. Dit proces ziet er als volgt uit: 

Tijdens het slopen van bestaande bouw wordt het kalkzandsteen geoogst en gescheiden ingezameld. Op de recycle locatie van GP Groot wordt het kalkzandsteen gebroken en opgewerkt tot schoon granulaat. Het ondergaat strenge kwaliteitscontroles voordat het door Calduran wordt verwerkt tot nieuwe Caldubo elementen; een circulair bouwproduct dat direct bijdraagt aan de duurzaamheidsambities van de bouwsector. 

Kalkzandsteen? Laten we er iets moois van maken! 

Caldubo Elementen 100% circulair

  • Onze kalkzandsteenproducten worden in eerste instantie gemaakt van kalk, zand en water.
  • Bij sloop van een gebouw kunnen kalkzandsteenwanden worden vermalen tot herbruikbare secundaire grondstof.
  • De secundaire grondstoffen kunnen onze primaire grondstoffen gaan vervangen.
  • De Caldubo elementen worden vervolgens toegepast in een nieuw gebouw. Na sloop volgt dezelfde route.

Meer informatie over circulair kalkzandsteen? 

Neem Contact op met GP Groot Recycling 

Neem contact op met Calduran.