Wat is IDS?

12-10-2023

IDS staat voor Information Delivery Specification. Dit is een standaard ontwikkeling van buildingSMART voor het definiëren van informatievereisten op een manier die gemakkelijk door mensen kan worden gelezen en door computers kan worden geïnterpreteerd (XML-bestandsstructuur).

In IDS wordt heel expliciet gedefinieerd welke attributen, kenmerken en classificaties vereist zijn bij aanlevering van het IFC-model. Daardoor kan bij het inlezen van het model eenvoudig een rapportage volgen, met daarin beschreven welke onderdelen wel of niet voldoen.

IDS versie 1 in aantocht

Deze gestandaardiseerde aanpak verbetert communicatie, vermindert fouten en stimuleert innovatie in de BIM-sector. Ondanks dat de IDS standaard nog in ontwikkeling is (nu versie 0.96 tegen eind 2023 zal versie 1 gelanceerd worden), zijn er al vele softwareleveranciers begonnen met adoptie van deze standaard.

Zoals bekend gebruikt Calduran een openBIM methodiek, en is de kwaliteit van aanlevering van BIM-modellen in IFC essentieel. Daarom volgen we de IDS ontwikkelingen op de voet.

Voor meer informatie over IDS, zie: https://www.buildingsmart.org/standards/bsi-standards/information-delivery-specifications-ids/

En de documentatie op github: https://github.com/buildingSMART/IDS/tree/master/Documentation

Een fragment van IDS – voor kalkzandsteen – check of Loadbearing als kenmerk aanwezig is.

Een impressie van kalkzandsteen IFC model, waarbij tijdens inlezen IDS (rechts) resultaat wordt weergegeven.