Wat maakt circulair bouwen van belang?

07-04-2023

We realiseren ons steeds meer hoe waardevol onze aarde is. We gaan voor minder verspilling en meer voor hergebruik van materialen. Op de weg van een lineaire naar een circulaire economie, zijn er al mooie stappen gemaakt. Het besef komt steeds meer  dat afval een waardevolle bron vormt voor nieuwe grondstoffen en materialen. Daar worden al mooie stappen in gezet, maar dit kan nog beter!

Daar ligt een taak voor ons allemaal. Van opdrachtgever, architecten tot aan de bouwende partijen. En dat begint bij samenwerken! We moeten van elkaar weten wat er allemaal al kan. Ook als producent is het belangrijk om die samenwerkingen te zoeken. Want als de wereld niet weet dat je circulaire producten maakt, zetten ze je producten ook niet in als circulair materiaal. Daarom zijn wij een samenwerking aangegaan met GP Groot Recycling. Samen realiseren wij circulaire kalkzandsteen elementen.

Bij het bouwen van nieuwe huizen is de grondstofbehoefte groter dan het materiaal dat vrijkomt bij sloop. Maar we kunnen nu al minimaal 40% van het grove zand vervangen door gerecyclede (secundaire) grondstof. Door de inzet van Caldubo elementen maakt u een grote stap vooruit op het gebied van circulariteit.

Het streven is dat er uiteindelijk geen afval meer overblijft en dat er minder gebruik wordt gemaakt van nieuwe delfstoffen (virgin materialen”). Gebouwen moeten aan het einde van hun levensduur circulair worden gesloopt. Dat betekent zodanig slopen, ontmantelen, demonteren en remonteren, dat de grondstoffen die vrijkomen, weer in andere projecten hoogwaardig worden toegepast. Direct herbruikbare materialen kunnen hun weg vinden in nieuwe (bouw-)projecten. De resterende materialen worden gescheiden en de verschillende grondstofstromen kunnen via de sloper en de afvalverwerker weer naar de producent om nieuwe producten te maken. Met de steenachtige stroom materialen die vrijkomen vanuit gesloopte kalkzandsteencasco’s maken we bij Calduran weer nieuwe kalkzandsteen elementen en is de cirkel rond.

Circulair bouwen doen we samen!

Wil je meer weten over circulair kalkzandsteen? Op onze Caldubo pagina vind je meer informatie. Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op 0341 464 000/ info@calduran.nl.