Natuurlijk ontwerpen

08-11-2022

Bouwen met materialen vanuit de natuur is actueler dan ooit. Als architect kijk je steeds vaker naar de herkomst van materialen. Wat is de milieu impact en de levensduur van een bouwmateriaal? Maar ook hoe houd je de bouwkosten zo laag mogelijk in een tijd waar de bouwkosten maar lijken te stijgen?

Duurzaam bouwen hoeft niet altijd duurder te zijn. Uit een onderzoek verricht door KBS+BTS bouwadviesbureau blijkt dat een kalkzandsteen casco €6.000 euro per woning goedkoper is dan vergelijkbare bouwsystemen. Informatie die je kunt gebruiken in de kostenraming voor jouw opdrachtgever. Kalkzandsteen en duurzaam bouwen lijken misschien niet logisch, maar het tegendeel blijkt.

Grondstofgebruik
Zand is een natuurlijke grondstof die veelvuldig gebruikt wordt voor het maken van kalkzandsteenproducten. Wat veel mensen niet weten is dat we door het winnen van zand een winningsgebied waardevoller maken. Hierdoor wordt er nieuwe natuur gerealiseerd en de biodiversiteit gestimuleerd.

Geen verspilling
Bij Calduran streven we zoveel mogelijk naar zo weinig mogelijk verspilling ‘zero waste’. Het zaagafval wat vrijkomt bij het zagen van de passtukken wordt verzameld en vergruist. Dit puin kunnen we vervolgens weer gebruiken voor de kalkzandsteenproductie, zonder kwaliteitsverlies.

100% circulair
Een kalkzandsteengebouw gaat, afhankelijk van de aangepaste regelgeving, zo’n 100 jaar mee. Wist je dat als je het gebouw sloopt, de kalkzandsteen weer hergebruikt kan worden voor het maken van kalkzandsteen elementen? Dit noemen we Caldubo: Calduran Duurzaam bouwen. Dit kunnen we realiseren door juiste samenwerking binnen de markt. Recyclebedrijven werken samen met sloopbedrijven om het kalkzandsteenpuin zoveel mogelijk in te zamelen.

Hoe zit dat met kwaliteit? Net als het zand wat bij ons binnenkomt, wordt ook het slooppuin getest door onze vakkundige laboranten. Op die manier kunnen we A-kwaliteit producten leveren.

MPG
Wanden en gevels zijn een groot onderdeel van de MPG-berekening van een gebouw. Voor de omgevingsvergunning moet je rekening houden met de MPG-score voor bouwmaterialen. Het VNK rapport toont aan dat de MPG score voor kalkzandsteen erg gunstig is. Voor een vrijstaande woning is dit €0,018, Voor een rijtjeswoning €0,036 en appartementenbouw €0,040.

In een tijd van woningnood met stijgende bouwkosten wordt het de bouw niet makkelijker gemaakt. Voor de haalbaarheid van projecten zullen we moeten roeien met de riemen die we hebben. Kiezen voor bouwmaterialen die voorradig en tegelijkertijd duurzaam zijn. Wil je meer weten op welk gebied kalkzandsteen een bijdrage kan leveren aan je ontwerp? En hoe dit het beste toegepast kan worden in combinatie met andere bouwmaterialen? Wij adviseren je graag. Mooie, duurzame gebouwen ontwerpen doen we samen.