Hoe goed is de geluidsisolatie in je gebouw?

20-03-2023

Geluidsisolatie is afhankelijk van de gebruiksfunctie van een gebouw. Als bewoner van een rijtjeswoning of appartementenwoning is het bijvoorbeeld wenselijk dat je zo weinig mogelijk geluidsoverlast van de buren ervaart. Niemand wil midden in de nacht rechtop in bed zitten, omdat de buren bijvoorbeeld snurken of naar de wc gaan. Ook in hotels, scholen en zorggebouwen is geluid een punt van aandacht. Het is daarom belangrijk dat de akoestische analyse al in de ontwerpfase wordt meegenomen. Achteraf ingrijpen is namelijk moeilijk, duur en behaalt ook nog niet altijd de vereiste geluidsisolatie.

Kalkzandsteen en akoestiek
Als architect, de belangrijke taak om in functionele en esthetische geluidsoplossingen te voorzien, die binnen het project passen en zorgen voor zo weinig mogelijk geluidshinder. Een goede combinatie van bouwmaterialen kan daarbij helpen. Te beginnen met de wanden.

In onderstaande tabel vind je de waarden voor geluidsisolatie van onze wanden gebaseerd op laboratoriummetingen. En ook de waarden die in de praktijk haalbaar zijn met de genoemde wandopbouw. Hiermee maak je een keuze voor de juiste dikte bij de eisen voor elk project.

Geluidseisen woningbouw
Door de hoge volumieke massa is bij appartementenbouw, met massieve wanden, een zeer hoge geluidsisolatie haalbaar. Een kalkzandsteenwand van 30 cm is dan voldoende als woningscheiding. Bij toepassing van Hoogbouwelementen mag dit zelfs 25 cm zijn. Bij rijtjeswoningen verkrijgt men met ankerloze spouwmuren (120-60-120) een nog betere geluidsisolatie waarbij het geluid van buren tot een minimum wordt beperkt.

In tabel 3.15 van het Bouwbesluit staat een overzicht van de gebruiksfuncties voor geluidsisolatie, met bijbehorende grenswaarden. Hieronder staat het eerste gedeelte van deze tabel, met daarin de grenswaarden voor woonfuncties (die van toepassing kunnen zijn). Bekijk voor de overige delen het Bouwbesluit.

Support Techniek en Advies

De luchtgeluidsisolatie tussen twee ruimten is niet alleen afhankelijk van de dikte, maar ook van de detaillering en uitvoering van aansluitende constructies. Wij hebben hier details voor beschikbaar die wij graag delen. Een gedeelte hiervan vind je in de detaildatabase op onze website.

 

Twijfel je over de geluidseisen van een kalkzandsteen bouwproject?

Ons team bouwtechnische specialisten helpt graag bij het ontwerpen en uitwerken van verschillende projecten.