75 jaar bevrijding – WO II laat ook sporen na bij Calduran Hoogersmilde

04-05-2020

Op 5 mei 2020 vieren wij dat het 75 jaar geleden is dat de WO II beëindigd is. Een oorlog die diepe sporen in onze samenleving heeft achtergelaten, zelfs nu nog. Echter zijn er steeds minder mensen die dit overleefd hebben en het moment dat er niemand meer is die dit heeft meegemaakt komt steeds dichterbij. Het is daarom belangrijk dat we dit niet vergeten en ook de generaties van nu vertellen hoe bijzonder het is dat wij mogen leven in vrede en vrijheid. Zeker nu, waar mensen er al moeite mee hebben om zich te beperken tot het strikt noodzakelijke en worden gedwongen afstand van elkaar te houden als gevolg van de uitbraak van het Covid-19 virus.

Ook bij Calduran heeft de oorlog sporen nagelaten, bijvoorbeeld bij onze fabriek te Hoogersmilde. Deze fabriek werd in 1905 opgericht door Rudolf Roelfsema onder de naam ‘Kalkzandsteenfabriek Albino’. Ten tijden van de oorlog was diens zoon en toenmalig directeur, Pieter Roelf Roelfsema als verzetsstrijder betrokken bij het Nationaal Steun Fonds, tot hij in 1944 werd gearresteerd en in gevangenschap is overleden. Als eerbetoon is de straat waar onze huidige fabriek te Hoogersmilde aan is gevestigd naar hem vernoemd.

Omdat wij nooit mogen vergeten dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en welke offers hiervoor zijn gebracht, willen wij hier graag bij stilstaan.

Voor meer informatie zie ook: