Waarom kiezen voor kalkzandsteen? – Prijs-kwaliteitverhouding

17-11-2023

In de bouw draait alles om kwaliteit, maar het mag niet te veel kosten.

Hoe vaak gaat het niet over de kwaliteit op de bouwplaats? Ook met de nieuwe “Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen” (WKB) is het de bedoeling dat de kwaliteit van het opgeleverde project omhoog gaat. Echter staan bouwers onder enorme druk om de prijs van het bouwen omlaag te brengen. Door de hoge rentestand en de prijsverhogingen is het betaalbaar maken van nieuwbouw woningen een enorme uitdaging geworden.

Toch blijkt telkens weer dat kalkzandsteen een kostenefficiënt bouwsysteem is dat minimaal 5000 Euro per woning goedkoper is dan andere bouwsystemen. Één van de belangrijkste kwaliteitsaspecten bij wanden is dat de druksterkte, de geluidsisolatie en luchtdichtheid van de wand voldoet aan de gestelde eisen. Indien lijmblokken en elementen met de juiste lijmmortel en een lijmbak worden verwerkt is een goede hechting en een vol en zat verlijmde lintvoeg gegarandeerd. Met een WKB-rapportage vanuit onze afdeling Service en Uitvoering kan dit aantoonbaar worden gemaakt. Indien de wand wordt afgewerkt met een dunne gipslaag is deze ook nog eens brandwerend, luchtdicht en geluidsdicht waarmee aan alle gestelde eisen uit het bouwbesluit/BBL wordt voldaan.

Alles bij elkaar maakt het kalkzandsteen elementen bouwsysteem tot de meest optimale keuze voor de financiële uitdagingen van de komende jaren.