Afscheid bekend transport duo Huig Hartevelt en Gerard v/d Star

18-12-2020

Het duo Hartevelt v/d Star is sinds 1990 niet meer weg te denken uit de kalkzandsteenindustrie. Samen reden Huig Hartevelt en Gerard v/d Star vele jaren met veel plezier met onze kalkzandsteenproducten. Nu is het tijd om met pensioen te gaan. We zijn erg benieuwd hoe zij deze jaren hebben ervaren. Hoe zijn jullie begonnen en wanneer is deze passie voor vrachtwagenchauffeur ontstaan?

Gerard v/d Star (66 jaar): “Toen ik 24 jaar was, ben ik begonnen bij Gebroeders de Jong. Vervolgens zijn Huig en ik in 1990 samen met Hartevelt v/d Star begonnen. Ik ben nu 66 jaar en heb dit werk 42 jaar met veel plezier gedaan. Nu is het tijd om met pensioen te gaan. Maar ik ga zeker niet stilzitten, dat past niet bij me”.

Huig Hartevelt (66 jaar): “De passie voor het rijden met kalkzandsteenproducten zat er bij mij al vroeg in. Ik was 12 jaar toen ik mee mocht rijden met een vervoerder uit Katwijk. Dit was mijn allereerste ervaring met de kalkzandsteenindustrie. Waar het lossen nog met de hand gebeurde. Ook kwamen in deze tijd de kraanauto’s op komst. Toen ik 20 jaar was, ging ik bij Gebroeders de Jong aan de slag en mocht ik met een steenoplegger rijden voor Cementbouw. Daarvoor ben ik 2 jaar chauffeur geweest voor magazijnwerk voor Cementbouw. Vanaf 1990 zijn Gerard en ik samen Hartevelt v/d Star begonnen. Ik denk dat wij al sinds 1977/1978 rijden voor Calduran”.

Huig Hartevelt en Gerard v/d Star

 

Hoe heeft u afgelopen jaren ervaren?
Gerard: “Ik heb het rijden voor Calduran als zeer positief ervaren. Uiteraard zijn er altijd ups en downs, maar over het algemeen heb ik altijd met tevredenheid voor Calduran gereden. Je kunt wel zeggen dat Huig en ik een Calduran speltje droegen. Tot op de dag van vandaag heb ik dit werk met heel veel liefde gedaan.”

Huig vult aan: “Mede door de samenwerking met collega’s en medewerkers van de fabriek. We waren met elkaar een team en dat maakt voor mij het werk leuk.”

En hoe vond u de samenwerking met Calduran?
Huig: “Het was een grote plus dat wij bij de vaste kern mochten behoren. Er was altijd wel werk voor ons. Het is mooi dat Calduran ook de vervoerders regelmatig betrok bij verbeteringen. Daardoor kreeg ik het gevoel dat ik bij het team hoorde.”

“En ook de vertrouwensrelatie en continuïteit is fijn aan de samenwerking met Calduran”, zegt Gerard. “We werden ook goed betrokken bij routeplanning en bij een eventuele brainstorm over veranderingen. We hebben goed contact met elkaar gehad over eventuele aanpassingen. We voelden ons onderdeel van het geheel.”

Huig en Gerard in Calduran stijl op de weg

 

Wat gaat u straks het meeste missen?
Gerard en Huig geven samen aan dat ze vooral de mensen gaan missen, waarmee goede contacten zijn opgebouwd. Daarnaast gaan ze ook het stenenrijden zelf erg missen. “Ik ga ook het werken met dit product en de kraan missen”, zegt Huig.

Gerard licht toe: “Ik ga alles missen. Je sluit bij wijze van spreken een leven af. De bouwerij en contacten ga ik vooral missen. Je bouwt toch een soort van vertrouwensrelatie op met mensen. Vooral bij de oudere garde. We hebben vaak blindelings vertrouwen gekregen van mensen. We zijn wel een begrip geweest in de transportwereld.”

Is er nog een hele bijzondere herinnering die u bijblijft?
Huig: “Ik heb een aantal herinneringen die mij altijd zullen bijblijven. Bijvoorbeeld toen ik 12 jaar was, kwam mijn duimpje tussen de klep van de vrachtauto klem te zitten. Daardoor kan ik mijn duimtopje tot de dag van vandaag niet buigen.
Daarnaast was het leuk dat ik als een van de eersten de vrachten met elementen mocht rijden. Ik denk dat dit voor de ERA was toen. Toen ik mijn schotten open had gedaan op de bouwplaats, kwamen de bouwvakkers al nieuwsgierig kijken wat voor nieuws ik kwam leveren. Dat was een leuke ervaring.”

Gerard: “Ik heb niet specifiek 1 herinnering die me is bijgebleven. Het was vooral bijzonder dat wij alle veranderingen mee mochten maken. Zoals Huig ook noemt, de ontwikkeling van kalkzandsteen elementen en daarnaast het los vervoeren van de kleinformaten.”

Huig: “Een herinnering die me naast het werk altijd zal bijblijven, is dat in de periode dat mijn vrouw plotseling is overleden, nu 3 jaar geleden, ik heel veel troostvolle kaarten heb gekregen. Er waren zelfs collega’s die 200km hebben gereden om me te condoleren. Dit geeft wel aan hoe sterke band we door de jaren heen hebben opgebouwd. Ook mensen van Calduran waren aanwezig op de begrafenis. Dit zal ik niet meer vergeten.”

Samen zijn Huig en Gerard erg blij dat zij al deze jaren zoveel samen hebben mogen beleven. Wij zullen ze ook erg gaan missen en wensen hun een heel fijn pensioen toe!