Waarom kiezen voor kalkzandsteen? – Hoge bouwsnelheid

18-01-2024

De bouwtijd is een belangrijk onderdeel bij het bouwproces, omdat deze ook invloed heeft op de bouwkosten. Door onderdelen vooraf op maat te maken of (deels) te prefabriceren kan de bouwtijd voor de aannemer verkort worden. In de praktijk werkt de producent dan zoveel mogelijk onderdelen uit en levert deze op het gewenste tijdstip op de bouwplaats.

Bij het Calduran kalkzandsteen elementensysteem worden wanden vooraf uitgetekend, bijbehorende passtukken vooraf in een volautomatische zaagstraat op de juiste maat gezaagd en voorzien van een unieke code. Het geheel wordt als bouwpakketje op de bouwplaats aangeleverd, inclusief benodigde kimblokken, mortels en ankers. De gespecialiseerde kalkzandsteenlijmer kan dan, aan de hand van de wanduitslagen, waarin alle coderingen staan vermeld, de elementen op elkaar lijmen. Een team van 2 lijmers kan dan 80 tot 100 m2 wand op een dag lijmen. Bij projecten met hoge tijdsdruk kan (soms tijdelijk) een tweede of zelfs een derde lijmploeg worden ingezet waarmee de bouwsnelheid nog eens  flink omhoog gaat. Lijmers nemen meestal hun eigen (elektrische) lijmkraan mee, waardoor een bouwkraan bijna niet nodig is. De lateien zijn een integraal onderdeel van de wand. Het is dan wel zo wenselijk dat deze tegelijkertijd met de kalkzandsteenpakketten geleverd kunnen worden, zodat de lijmer makkelijk door kan stapelen. Door gebruik te maken van de Calduran Lateiservice, tekent Calduran de juiste lateien inclusief codering in de wanduitslagen van je project. In samenwerking met Vebo worden de benodigde lateien dan op het juiste moment geleverd. Door alles via 1 partij te organiseren bespaar je hiermee niet alleen de nodige voorbereidingstijd, maar voorkom je ook de nodige faalkosten.

Voor bouwbedrijven die nog verder ontzorgd willen worden en graag het gehele casco willen uitbesteden, biedt  Calduran de service Caliber Casco aan. Calduran verzorgt dan de gehele verwerking van wanden en indien gewenst ook de vloeren.