Waarom kiezen voor kalkzandsteen? – Brandwerendheid

05-07-2023

Om te zorgen dat mensen bij een brand voldoende tijd hebben om veilig een gebouw te verlaten dient de draagconstructie voldoende brandwerend te zijn. Bij een metselwerk wand gaat het er dan om dat de brand zich niet uitbreidt van de ene ruimte naar de andere, maar ook dat de draagkracht niet zodanig vermindert waardoor de wand bezwijkt en het gebouw kan instorten.

Per bouwmateriaal zullen de brandwerende eigenschappen anders zijn. Kalkzandsteen is een materiaal dat ook bij hoge temperaturen zijn draagkracht behoudt. Dit kan worden aangetoond met Europees vastgestelde brandtesten. Een constructiedeel wordt dan aan een “gestandaardiseerde brand” blootgesteld waarbij gemeten wordt wat er dan precies gebeurt.

Tijdens zo’n brand loopt de temperatuur in de wand op naar globaal 100 graden. Dat is de maximale temperatuur van water. Wat er dan gebeurt is dat niet alleen het aanwezige vocht vanuit het evenwichtsvochtgehalte gaat verdampen, maar ook chemisch gebonden vocht. Tijdens de brandproef kun je dit ook werkelijk zien aan de stoom die dan uit de wand komt. Omdat kalkzandsteen een poreus materiaal is zullen er geen schollen afspatten zoals dat gebeurt bij materialen die een dampdichte structuur hebben. Als al het vocht uit de kalkzandsteen is verdwenen loopt de temperatuur aan de brandzijde verder op. De buitenste laag wordt dan door de brand wel iets aangetast, maar deze schil schermt de kern goed af van de brand waardoor deze nog steeds zijn functie goed kan behouden.

Bij langdurige branden zou je de draagkracht kunnen berekenen vanuit het niet aangetaste wanddeel. Om het eenvoudig te houden heeft Calduran echter tabellen opgesteld waarmee de brandwerendheid makkelijk kan worden bepaald. Zowel van dragende als niet-dragende wanden. Wel net zo handig bij het ontwerpen van een gebouw.

Kijk voor meer informatie op https://www.calduran.nl/kennisbank/brandwerendheid