Waarom kiezen voor kalkzandsteen? – Geluidsisolatie

31-05-2023

In het vorige productnieuws artikel zijn we ingegaan op de druksterkte van kalkzandsteen. Dit keer vertellen we meer over geluidsisolatie. Hoe kun je dit verbeteren?

Als mens hebben we in ons leven soms behoefte aan rust. Vooral als je even lekker wilt relaxen in je eigen huis, dan wil je zo weinig mogelijk van je buren horen. Maar de meeste geluiden kun je afdekken door de juiste maatregelen te nemen.

Een goede geluidsisolatie wordt normaliter behaald door de hoge massa per m2 van de ruimte scheidende vloeren en wanden. Kleine gaatjes en kieren kunnen echter een negatieve invloed hebben. De kunst is dus om door deze wanden zo min mogelijk (leiding)doorvoeren te maken en eventuele kieren en spleten goed af te dichten. Wat in de praktijk goed werkt is om over het gehele oppervlak een dunne filmlaag aan te brengen, inclusief alle naden en aansluitingen. Het beetje extra gewicht van de stuclaag draagt niet zo veel bij, maar het is wel een garantie dat alle aanwezige kieren goed worden gedicht en een hogere isolatiewaarde wordt bereikt.

 

Afbeelding: Ankerloze spouwmuur verdieping verhoogde geluidsisolatie met kanaalplaatvloer

 

Wil je de geluidsisolatie nog verder verbeteren? Dan zijn Hoogbouwelementen met een hogere volumieke massa (≥ 2100 kg/m3) een optie. Ook kun je de extra massa gebruiken om een zo groot mogelijk vloeroppervlak te verkrijgen, door de woningscheidende wand van 300 mm te reduceren naar een wanddikte van 250 mm. Door de hoge dichtheid hebben ze  een hogere druksterkte waardoor ze zeer geschikt zijn voor appartementengebouwen.