Nieuwe bouwprojecten moeten we duurzaam en toekomstbestendig bouwen. Bij het bouwen voor toekomstige generaties kies je dan ook voor duurzame materialen.
Kalkzandsteen wordt van de natuurlijke materialen zand (95%) en kalk (5%) gemaakt. Het zand wordt naast de fabrieken in Nederland gewonnen met zeer korte transportafstanden. De verharding vindt plaats bij relatief lage temperaturen (ca 200° Celsius) waardoor maar een beperkte hoeveelheid energie nodig is. Bij de winning, productie en transport worden steeds meer elektrische motoren zonder emissies ingezet. Dit alles resulteert in lage milieukosten (MKI). Bij gebruik van Calduran Caldubo elementen,voeg je ook het deel circulariteit toe. Bij elkaar een goede basis om een MPG te scoren van minder dan 0,5. Een van de eisen vanuit toekomstbestendige gebouwen.
Naast de keuze voor een duurzaam materiaal, denkt men bij een duurzaam gebouw ook na over mogelijke toekomstige aanpassingen. Denk hierbij aan de herinrichting of aanpassing van ruimtes. Met een robuust materiaal als kalkzandsteen creëer je stevige wanden waarin makkelijk geboord kan worden om voorwerpen op te hangen. Ook kan de afwerking (bv tegelwerk in de badkamer) nog makkelijk worden veranderd. Robuuste en toekomstig bestendige woningen gaan veel langer mee, wat zeer gunstig is voor het milieu, omdat de milieukosten daardoor over meerdere jaren wordt verspreid.
Als het gebouw uiteindelijk gesloopt moet worden, zorg dan voor een circulair sloopplan. Kalkzandsteen kan dan apart worden ingezameld en weer terug naar de fabriek om nieuwe kalkzandsteen van de maken. Zo is men met een “Endless Material” klaar voor een volledig circulaire bouweconomie.