Binnen 6 minuten gered uit een stoomketel, het is mogelijk bij Calduran!

24-02-2020

Standard Fasel heeft onze bestaande stoomketels in Harderwijk aangepast voor het snel en veilig kunnen redden van een persoon in een besloten ruimte. Bekijk de film voor meer informatie.

Eens in de twee jaar komen inspecteurs onze stoomketels controleren. Inspecteurs moeten dan ook binnen in de ketels kijken om bijvoorbeeld het laswerk te bekijken. Dit betekent dat zij een ingang moeten hebben, waardoor zij naar binnen kunnen kruipen en kijken. Deze ingang heet een ‘mangat’.

De mangaten van de 3 stoomketels in de fabriek van Harderwijk zaten bovenop de ketel, met een minimale doorsnede (zie afbeelding 1: ongeveer waar de man zit). Omdat er in deze stoomketels veel trekstangen en vlampijpen zitten moest men van bovenaf erin en vervolgens haaks om naar links en naar rechts kruipen (zie afbeelding 2).

Doordat de inspecteurs in een bocht moesten kruipen, werd en geconstateerd dat je bij een calamiteit de persoon niet binnen 6 minuten kan redden. Daarom moest hier iets op bedacht worden, zodat de inspecteurs wel binnen 6 minuten gered kunnen worden.

De oplossing is om voorin de ketel een ‘mangat’ maken (zie afbeelding 3). Dit was makkelijk gezegd, maar nog niet zo eenvoudig, omdat je de benodigde sterkte van de ketel beïnvloed. Maar uiteindelijk is er een oplossing bedacht om de mangaten voorin de ketels te maken. Het gat is nu 60 cm breed, er is versteviging aangebracht in de ketels en de wand is gemaakt van 5 tot 6 cm dik staal (zie afbeelding 4). De inspecteurs hoeven nu alleen maar rechtdoor te kruipen en niet meer in een bocht. Via het luik, kunnen ze zo met een touw aan hun voeten naar buiten worden gehaald, mocht dat nodig zijn (zie afbeelding 5).

Twee van de drie stoomketels zijn al aangepast door Standard Fasel (zie afbeelding 6). De derde moet voor maart 2020 klaar zijn. Daarmee is het risico dat iemand vast komt te zitten, vele malen kleiner gemaakt. Een goede innovatie van de fabriek in Harderwijk. DRAAGKRACHT voor veiligheid staat bij Calduran voorop!