Uitvoering van dilataties

Door toepassing van dilataties wordt een plek gecreëerd waar de constructie de ruimte krijgt om te vervormen. Zonder dilatatie kunnen spanningen in de wand scheuren veroorzaken. Er zijn twee verschillende dilataties:

   

Koude dilatatie

Deze dilatatie is bedoeld om krimpvervormingen op te vangen en heeft een breedte van 0-1 mm. De wanden kunnen ‘koud’ tegen elkaar aan geplaatst worden. Hierbij mag in de verticale voeg geen lijm gebruikt worden. Een koude dilatatie kan alleen worden toegepast in wanden op een niet-doorbuigende ondergrond.

Gevulde dilatatie

Een gevulde dilatatie wordt toegepast in wanden op een doorbuigende ondergrond zoals een begane grondvloer, verdiepingsvloer, een flexibele aansluiting en/of akoestische ontkoppeling. Deze vloeren buigen in de praktijk wel 5-10 mm door. Door de grotere voegbreedte kan deze vervorming beter worden opgenomen worden. De gevulde dilatatie heeft een breedte van 10 mm.

Dilataties in tegelwerk

Zet koude of gevulde dilataties altijd door in het tegelwerk. Denk vooraf na over de plek van dilataties en pas dit zonodig aan zodat de dilataties ook op de juiste plek in het tegelwerk komen.

 

Bekijk voor meer informatie het adviesblad dilataties en aansluitingen.