Flexibel kalksteen laat gevels Baandervesting dansen

Een gevarieerd gevelbeeld dat naadloos opgaat in de historische omgeving van Edam. Dat was de uitdaging van nieuwbouwproject Baandervesting. Om de architectonische sfeer van de oude pakhuizen te benaderen, deed HSB Bouw een beroep op de kalkzandsteenelementen van Calduran Kalkzandsteen.

Aan de boorden van het Markermeer verrijst een nieuw stukje Edam. Parallel aan de oude binnengracht bouwt HSB Bouw 43 woningen en 39 appartementen. Hierbij werd niet over een nacht ijs gegaan. De nieuwe woonomgeving valt onder het beschermd stadsgezicht van Edam. Daarmee moest het project aan specifieke eisen voldoen. Ronald Wagterveld, uitvoerder HSB Bouw, blikt terug op dit bijzondere proces. “Dit is niet zomaar een bouwproject. Qua bouw moeten de woningen aansluiten bij het karakteristieke gevelbeeld van de binnenstad. Dit bestaat uit dwarskappen met rode dakpannen en hoogteverschillen. Dat betekent veel differentiatie in de materialen in hoogte, breedtes, gevelindelingen, metselverbanden, kozijnen en stijlelementen. We waren dus op zoek naar een product met een hoge mate van flexibiliteit. De kalkzandsteenelementen zijn voor dit project uitermate geschikt.”

Knipoog naar verleden

Het project Baandervesting kent een overzichtelijke plattegrond. Hierbij werd nadrukkelijk rekening gehouden met zowel het heden als het verleden. Het project kent twee lange straten en twee korte. De bebouwing aan de lange zijde, ’t Marken, correspondeert met het historische gevelbeeld aan de overzijde van de gracht. Ook werd de industriële sfeer van het voormalig fabrieksterrein behouden. Op de hoek, aan het Baanplein, wordt het oude pakhuis De Vlijt ‘herbouwd’. Wagterveld over de werkzaamheden. “Na het boren van de palen maken we de fundering, leggen we de betonnen vloeren en lijmen we de  muren waar vervolgens weer een betonvloer op gestort wordt. Zo bouwen we door tot de dakplaten. Het pakhuis wordt opgetrokken uit oude ijsselstenen. Voor de binnenwanden gebruiken we kalkzandsteen. Omdat je met veel verschillende materialen werkt, vormen de leveringen wel een uitdaging. Met een beetje passen en meten komen we toch tot een just-in-timeplanning.”

Voordelen

Jaap Tol is projectleider bij Deurwaarder. Een dochteronderneming van HSB Bouw. Hij is onder andere verantwoordelijk voor het verlijmen van de kalkzandsteenelementen. Tol werkt al jaren met dit product. Het kent volgens hem dan ook veel voordelen. “Kalkzandsteen is veel gemakkelijker te verwerken dan beton. Daarnaast is het ook een stuk flexibeler. Wanneer je bijvoorbeeld een stopcontact moet toevoegen, is dat zo gedaan. Ik kan in kalkzandsteen dertig gaten maken met één boor. In dezelfde tijd heb ik in beton misschien één gat geboord. Omdat wij eigen lijmers in dienst hebben, is het ook nog eens goedkoper en hoeven we geen extra mankracht in te huren. Bovendien komt met het vervaardigen van beton veel meer CO₂ vrij. Beton heeft dus een hogere belasting voor het milieu dan kalkzandsteen.”

EDAM – Calduran Baandervesting Edam. Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency

Lateien berekend en getekend

HSB Bouw maakte voor de lateien boven de kozijnen gebruik van de Lateiservice van Calduran Kalkzandsteen. Albert Gunnink, accountmanager bij Calduran Kalkzandsteen, vertelt wat dit inhoudt: “Wij zorgen ervoor dat deze lateien meteen bij het ontwerp zijn berekend en meegetekend in het wandenboek. In onze fabriek maken we alles op maat. De lateien worden door partner Vebo compleet genummerd aangeleverd op de bouwplaats. De lijmploeg kan dan direct met de wanduitslag aan de gang. Dit komt de snelheid en het gemak van bouwen ten goede. Bovendien reduceert het de kans op foutieve wandaansluitingen. Je kunt op die manier je faalkosten naar beneden brengen.”

In goed overleg

In tijden van achterblijvende leveringen en onzekerheid op de markt is het maken van goede werkafspraken van groot belang. HSB Bouw werkt al sinds 1986 samen met Calduran Kalkzandsteen. Ook bij dit project was sprake van een gedegen voorbereiding. Wagterveld blikt terug: “Op voorhand is het gehele project doorgesproken. Bijvoorbeeld de wijze waarop de kimblokken aangeleverd worden. Dat doet Calduran Kalkzandsteen gecodeerd. Op die manier weet iedereen voor welk bouwdeel de kalkzandsteenelementen bedoeld zijn. De elementen worden keurig op de vlonderbakken geplaatst. Deze staan vlak zodat het materiaal goed te opperen is. Ook werken we in BIM. Door daarin al bepaalde technische details vast te leggen, kun je faalkosten voorkomen. Een werkvoorbereider werkt het complete project uit. Dit kun je snel naar de lijmers buiten vertalen met een bouwkaart. De service van Calduran Kalkzandsteen blijft dus niet beperkt tot het leveren van kalkzandsteen. Ze adviseren bijvoorbeeld over de planning en geven productuitleg. Er wordt van alle kanten met je meegedacht. Op die manier kunnen wij doen waar we goed in zijn. Namelijk mooie woningen bouwen.”