Algemene richtlijnen

Voor het schoren van gelijmde kalkzandsteenwanden voor eengezinswoningen tot 10 m hoog heeft Calduran een uitgebreid adviesblad opgesteld.

Adviesblad (samenvatting)

In de uitvoeringsfase dient u wanden tijdelijk te schoren om ongevallen door wind of horizontale (stoot)belastingen (bijvoorbeeld bij het leggen van betonvloeren) te voorkomen. Gebruik hiervoor een wandschoor waarvan de koppen onder een beperkte hoek draaibaar zijn. Zodoende plaatst u de schoren niet te steil en loopt u niet het risico dat u tijdens het aandraaien van de bouten de lijmvoeg van het bovenste element kraakt.

De ankergaten voor de schoren boort u minimaal 100 mm vanaf een voeg. Het aantal schoren is afhankelijk van de te verwachten windkracht. De richtlijnen gelden voor eengezinswoningen tot 10 m hoog met verdiepingshoge wanden van circa 2,7 m hoog. Tijdens het lijmen bij harde wind het eerste element van de derde laag direct afschoren. Controleer, voor het vastzetten van de schoren, met een lange waterpas of de wand zuiver te lood staat.