Aanbrengen leidingsleuven en sparingen voor inbouwdozen

Breng leidingsleuven verticaal aan. De gesommeerde breedte van de verticale sleuven met een diepte van maximaal 40 mm en een breedte van maximaal 150 mm mag maximaal 15% van de beschouwde breedte van de wand bedragen (per m1). Grotere verzwakkingen en horizontale sleuven alleen aanbrengen in overleg met de constructeur.

Vanwege strenge eisen aan de fysieke belasting van werknemers worden de leidingsleuven ingezaagd met een zaagmachine voorzien van twee diamantzaagbladen. Het deel tussen de zaagsneden kan er daarna uit worden gehakt. Vanwege arbo-richtlijnen hoort het zagen stofvrij te gebeuren. Dit kan op de volgende manieren:

  • Droog zagen met stofafzuiging;
  • Nat zagen zonder afzuiging;
  • Nat zagen met afzuiging.

Bij nat zagen met afzuiging wordt ook het water afgezogen. De afzuiging plaatst u centraal. U sluit de machine met een lange slang aan op een industriële waterzuiger. Er zijn verschillende machines in de handel. Het gewicht van de machine, het vermogen, de diameter, de standtijd en de kosten van de zaagbladen spelen mee in de keuze van de bewerker. Stel de watertoevoer zodanig af, dat geen overvloedig water over de wand loopt.

Hoogbouwelementen®

Kies bij Hoogbouwelementen® voor de natte methode met afzuiging. Hiermee haalt u de hoogste zaagsnelheid en de hoogste standtijd van de zaagbladen. Stem de keuze van het zaagblad en de gatenboor af op de hardheid van de Hoogbouwelementen®.

Geen gaten in geluidsisolerende wanden 

Zorg er bij het aanbrengen van leidingen en elektradozen in geluidsisolerende (woningscheidende) wanden voor dat er geen doorgaande gaten ontstaan. Als dit toch gebeurt, zet deze gaten dan weer dicht met een metselmortel. Breng bij wanden tot en met 214 mm dikte elektradozen verspringend ten opzichte van elkaar aan. Laat wandcontactdozen aan de kant van woning nr. 1 minimaal 300 mm verspringen met die van de naastgelegen woning nr. 2.