Tweede aannemer aan de slag met Caldubo

Na het succesvol afronden van het eerste pilotproject in Veenoord, is inmiddels het tweede project met Caldubo Elementen opgeleverd. In Elspeet bouwt aannemer Van de Kolk tien eengezinswoningen (waarvan vier seniorenwoningen) met deze circulaire kalkzandsteen elementen.

Christian Karels, werkvoorbereider bij Van de Kolk, vertelt: “Naar aanleiding van het gesprek met Edwin van den Born, accountmanager Calduran, zijn wij getriggerd om mee te doen aan een pilotproject met Caldubo Elementen. Duurzaam bouwen is een steeds groter hoofdstuk binnen de bouwwereld. Aangezien we vanuit de overheid straks steeds meer circulair moeten bouwen, is dit een goede zet van Calduran.”

“Ik vind het mooi”, vervolgt Edwin van den Born, accountmanager van Calduran, “dat Van de Kolk deze kans aangrijpt en ons het vertrouwen geeft om dit project met Caldubo Elementen uit te voeren. Net als Calduran is Van de Kolk vooruitstrevend en altijd op zoek naar de beste oplossing.”

Bewustwording

Tot nu toe verloopt de voortgang goed. Van de Kolk is erg tevreden over de communicatie vanuit de tekenkamer. “Op het laatste moment moesten de toppen van de seniorenwoningen nog aangepast worden. Dit werd door de tekenkamer snel opgepakt. Binnen een dag hadden we de aangepaste versie terug. De voorbereiding was top!”, geeft Karels aan.

Op de vraag of bouwen met Caldubo anders is als met gewone kalkzandsteen antwoordt Karels: “Daar merk je weinig van. Het proces is hetzelfde en ook het lijmwerk gaat op dezelfde manier.”

Jaap van Asselt, uitvoerder bij Van de Kolk, haakt daarop in: “Het is vooral dat je weet dat het van gerecyclede kalkzandsteen is gemaakt. Dat maakt je wel nieuwsgierig. Je vraagt je bijvoorbeeld af: uit welk gebouw zou dit afkomstig zijn? Zo zijn wij met elkaar al aan het speculeren geweest.”

Toekomst Caldubo

“Vanuit Van de Kolk zijn we vooral erg nieuwsgierig hoe het straks gaat als we steeds meer met duurzaamheid bezig zijn in de bouw. Op dit moment maakt de overheid het nog niet heel aantrekkelijk om duurzamer te gaan bouwen. De mogelijkheden zijn er al, maar de overheid zal ook over de brug moeten komen om bouwbedrijven te stimuleren hieraan mee te doen”, aldus Karels.

Caldubo is een eerste stap vanuit Calduran om in de toekomst meer circulair te bouwen. Meer circulair, omdat kalkzandsteen van zichzelf al 100% circulair is. Van den Born: “Het zaagafval dat vrijkomt bij de productie, wordt al hergebruikt. Op die manier produceren wij geen afval.” Bijkomend voordeel is dat kalkzandsteen veel minder CO2-uitstoot heeft dan andere bouwsystemen.

“Uit onderzoek blijkt dat wij het meest duurzame wandsysteem hebben. Dit biedt zeker voordelen in de aanbesteding. Met de toepassing van kalkzandsteen helpen wij aannemers graag om hun duurzaamheidsambitie te verwezenlijken”, zo benoemt Van den Born.

 

Duurzaam bouwen wordt in het beleid van gemeenten steeds vaker als eis gesteld. Zo heeft de gemeente Utrecht met de woningcorporaties prestatieafspraken gemaakt, onder andere op het gebied van het circulair bouwen van woningen. De Omgevingsvisie van de tweede fase Merwedekanaalzone is een mooi voorbeeld waar de ambitie is uitgesproken voor een MPG van €0,50/m² per jaar. Caldubo kan daar een mooie bijdrage aan leveren.