Is duurzaam en kostenefficiënt bouwen mogelijk bij een ovalen gebouw?
Calduran ISO-kim® biedt oplossing in deze puzzel 

Als je door de Kapelstraat in het Drentse Emmen loopt, zijn ze niet te missen: de ovalen woontorens ‘Boshof’ en ‘Angelino’. In navolging daarop bouwt Brands Bouw ook de derde woontoren. Alhoewel de eerste torens gebouwd zijn in prefab beton, bestaat deze toren grotendeels uit kalkzandsteen. De reden: het is goedkoper, maar ook de flexibiliteit van kalkzandsteen leent zich goed voor dit ontwerp.

Het zusje van..

Ruud Wortelboer, directeur/eigenaar van BBAW bouwmanagement vertelt: “Het ontwerpen van de toren was voor ons een uitdaging. De bouwvorm stond vast, het moest een ovalen gebouw worden en contrasterend zijn met de andere twee woontorens. Dus iets wat er niet op lijkt, maar het moet wel bij de andere twee passen.” Niels van der Veer, bouwkundig ingenieur bij BBAW bouwmanagent voegt daaraan toe: “Het moest het zusje worden van de andere twee. Van de gemeente hebben we een aantal leidraden meegekregen. Aan de hand daarvan hebben we dit ontwerp gemaakt.”

En dat is ze goed gelukt. “Er zit heel veel speelsheid in het gebouw. Vooral als je kijkt naar de kozijnopeningen. Dat vind ik persoonlijk erg mooi”, Maurits Nijenstein, constructeur bij Goudstikker De Vries. Het ontwerp zorgde wel voor een constructieve uitdaging. Want zegt hij: “Als constructeur wil je het liefste een dammetje achter een dicht element zetten die helemaal doordraagt naar beneden. Doordat het gebouw hier niet doorstapeld, moesten we een andere oplossing bedenken.” Daarom is er gekozen voor een betonnen structuur, die achter de gevel staat en doordraagt naar beneden.

Natuurlijk bouwen

Brands Bouw is al jaren bekend met Calduran kalkzandsteen. Ron Möller, projectleider bij Brands Bouw: “Aan dit project hangt geen circulariteits- of duurzaamheidslabel. Maar kalkzandsteen is natuurlijk al een duurzaam product.” Daarnaast benoemen de partijen ook de bouwkosten als voordeel om te kiezen voor kalkzandsteen. “Onze ervaring is ook nog steeds dat dit de goedkoopste bouwmethode is. We maken hier gebruik van mooie rechte kalkzandsteenwanden”, Nijenstein.

Alhoewel er aan het gebouw geen duurzaamheidslabel hangt, vertelt Rick Eikens, uitvoerder bij Brands Bouw: “Alle materialen die we voor dit gebouw gebruiken, zijn wel te recyclen.” In dat opzicht kan het wel gezien worden als een circulair gebouw.

Kennispartner in kalkzandsteenoplossingen

Persoonlijk contact vindt de aannemer meerwaarde hebben in een samenwerking. Pim Heidotting, werkvoorbereider bij Brands Bouw licht toe: “We kunnen makkelijk schakelen met de medewerkers van Calduran. We mogen te allen tijde een mailtje sturen of bellen als we vragen hebben. Voor advies over bijvoorbeeld een bepaalde detaillering kun je altijd bij ze terecht.” Dit biedt meerwaarde, want zorgt voor minder faalkosten.

Goed en degelijk, zo wordt de BIM-service van Calduran beschreven. “Onze onderaannemers hebben niet altijd tijd om te BIMMEN. Het is dan fijn dat Calduran ons hierin kan ondersteunen. BIM scheelt tijd en je kunt er veel informatie uithalen”, aldus Möller.

Toepassing ISO-kim

Vanwege een gebrek aan ruimte en kostenbesparing, was het noodzakelijk om de isolatie bij de kelder op het dek te plaatsen. Möller: “Daarvoor hebben we ook de expertise van Calduran ingeschakeld. Het advies van Calduran was: pas de ISO-kim toe.” Dit was een uitkomst. “We hoefden nu niet nog een aparte berekening te doen, omdat dit ook een product van Calduran is. Qua verwerking en inkoop is het wel zo prettig dat je alles bij dezelfde leverancier kunt bestellen”, licht Heidotting toe.

De Calduran ISO-KIM® is een isolatiekimblok van massief kalkzandsteen met hoge warmteweerstand en hoge drukvastheid. De ISO-KIM® is speciaal ontwikkeld om koudebruggen te voorkomen en voldoet aan de NEN-EN 771-2. Met gebruik van de ISO-KIM® is de sterkte van de kim gelijk aan de sterkte van de wand die er op staat. Dit in tegenstelling tot veel andere thermisch isolerende materialen.

Vertrouwde partijen

Brands Bouw, Goudstikker De Vries, BBAW Bouwmanagement en Calduran kijken terug op een fijne samenwerking. “We zijn natuurlijk geen onbekenden van elkaar. We werken samen met vertrouwde partijen. We weten de wegen te bewandelen en dat werkt prettig”, besluit Möller.

Alhoewel de naam van deze woontoren nog niet bekend is, kunnen de partijen zeggen dat het zusje van ‘Angelino’ en ‘Boshof’ een geslaagd bouwproject is geworden.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door:

Brands Bouw B.V.

Ron Möller – projectleider

Pim Heidotting – werkvoorbereider

Rick Eikens – uitvoerder

Goudstikker De Vries Ingenieursbureau voor bouwtechniek

Maurits Nijenstein – constructeur

BBAW bouwmanagement   

Ruud Wortelboer –  directeur/eigenaar

Niels van der Veer –  bouwkundig ingenieur