Toekomstbestendige brandweerkazerne Urk gaat verder dan brandbestrijding

Flevolands Urk groeit en daardoor ligt de brandweerkazerne zo langzamerhand niet meer centraal in het dorp, waardoor aanrijtijden oplopen. Met daarnaast een verouderd en te klein pand, vond de gemeente Urk het hoogtijd om in de wens voor een nieuwe brandweerkazerne te voorzien. De kazerne wordt centraler gepositioneerd, zodat brandweermannen en -vrouwen beter en sneller te hulp kunnen schieten.

Uitdaging architect
Architectenbureau 19hetatelier kreeg namens de gemeente Urk de eer om het gebouw te ontwerpen. Een van de eisen was ‘het bedrijventerrein nieuw leven inblazen’. De lat voor een architectonische verschijningvorm lag daarmee hoog. De ronde verdieping symboliseert de brug van een schip.

Bron: 19hetatelier.

 

Brandbestendig, flexibel en duurzaam
Voor de bouw van het casco worden onze kalkzandsteen stenen en blokken toegepast door Bouwbedrijf Doorn uit Emmeloord. Door de flexibele eigenschap van de kalkzandsteenproducten, is het realiseren van een ronde vorm, zoals de architect bedacht, geen probleem. Doordat de kazerne uit meerdere verdiepingen met multifunctionele ruimtes, zoals ontmoeting, slaapwachtruimten en een sportruimte bestaat, maken de scheidingswanden van kalkzandsteen het gebouw brandbestendig.

Toekomstbestendig gebouwd, dus ook voor de lange duur. Naast het voordeel dat kalkzandsteenproducten gemaakt zijn van natuurlijke materialen, is er sprake van een robuust casco, die decennia kan blijven staan.