Regie, kwaliteit en kalkzandsteen leiden tot luchtdichte woningen

In Berkel en Rodenrijs bouwt KlaassenGroep Vestiging Arnhem 37 grondgebonden woningen en 36 appartementen voor woningcorporatie 3B Wonen uit Bergschenhoek. De ruwbouw voor de acht rijtjes woningen en het drie bouwlagen hoge appartementencomplex wordt opgetrokken in kalkzandsteen. Een verklaarbare keuze, want maar liefst zeven van de tien nieuwbouwwoningen in Nederland wordt met kalkzandsteen gerealiseerd. Bijzonder bij dit project zijn de extra uitdagingen, zoals een luchtdichtheid van qv10 = 0,15, vier parallelle planningen en een postzegellocatie tussen woningen en winkels.

Het kan volgens uitvoerder Cock Waardenburg bij dit project alle kanten op gaan als je niet strak regie voert om proces en kwaliteit te bewaken. Dat is precies wat de ervaren uitvoerder en z’n team doen, ondersteund door Calduran Kalkzandsteen. “Dit is echt een super complex bouwproject”, aldus Waardenburg. Hij heeft genoeg vergelijkingsmateriaal in z’n loopbaan als uitvoerder, hoofduitvoerder, bouwplaatsmanager, projectleider en bij dit project weer bewust als uitvoerder om alles op de bouwplaats te stroomlijnen. “We zijn nu in de Julianastraat op meerdere plekken tegelijk bezig, waarbij er ook nog een woon/winkelstraat tussen de bouwlocaties loopt. Alles is zo krap, dat we de stempels van de kranen soms amper binnen de hekken en soms onder de steigers moeten plaatsen. Wij zijn overal tegelijk bezig vanaf medio mei dit jaar en willen rond de bouwvak volgend jaar opleveren. Het gaat om nul-op-de-meter woningen en appartementen, dus zeer goed geïsoleerd en maximaal luchtdicht. De woningen krijgen een individuele warmtepomp. De appartementen krijgen een collectieve WKO.”

Waardenburg vervolgt: “Wij wonnen de aanbesteding en in het ontwerp van Addis Architectuur en de constructieve uitwerking daarvan was al gekozen voor kalkzandsteen. Er was geen enkele reden om de bouwwijze te veranderen. Integendeel, het is een flexibele bouwmethode die past bij dit project. We werken met vaste lijmploegen en dat legt een goede basis voor de beoogde kwaliteit. Belangrijk is dat je de hoofdmaatvoering direct correct hebt, anders heb je straks een legio oorzaken waarom iets niet past.”

Logistiek op orde 
“Wij betrekken de Calduran kalkzandsteen en lijmmortels via BrickPoint Arnhem. We zijn bij veel woningblokken tegelijk bezig en er sprake is van verschillende elementen. Voor het appartementengebouw gebruiken we kalkzandsteen elementen 300 mm massief met druksterkte CS20. Voor de woningen elementen met een druksterkte CS12. Dan is het natuurlijk zaak dat je het logistieke proces op orde krijgt. Dat loopt tot op heden prima.” De leveringen zijn volgens de uitvoerder conform de afroepschema’s mooi op tijd en alle benodigde elementen, passtukken en lijmen zijn keurig gebundeld. “Als het goed georganiseerd is, kun je ook tempo blijven maken. We hebben in drie weken het casco van een blokje woningen staan. Ja, bouw je bijvoorbeeld in prefab beton, dan kan dat nog sneller. Maar vergeet niet dat je dan minimaal vier maanden voorbereidingstijd nodig hebt en alle voorzieningen meteen op de goede plek moeten worden ingestort. Met kalkzandsteen kun je direct met je bouw beginnen en ben je tijdens het proces flexibeler uitvoering vastlegt. Dan is de kwaliteitscirkel rond en ben je klaar voor de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) die volgend jaar van kracht wordt.”

Alert op luchtdichtheidaansluitingen

Cock Waardenbrug: “Wij hebben de diensten van Calduran ingeschakeld op de bouwplaats en we hebben ze lijmrapportages laten maken. We gaan voor kwaliteit, zeker in het licht van de zeer hoge luchtdichtheidseisen van qv10 = 0,15. Dat is veel lager dan de 0,4 die doorgaans voor woningen geldt. Kalkzandsteen is luchtdicht, maar je moet extra letten op dilataties, doorvoeren van leidingen met eventuele wijzigingen.”

Erwin Nijeboer, accountmanager bij Calduran Kalkzandsteen: “Op het moment dat we de tekeningen binnenkrijgen van een project kijken wij vanuit ons projectbureau mee of de constructieve opzet voldoet aan het Bouwbesluit. Zijn de elementen in overeenstemming met de windbelasting, is de verdeling met passtukken logisch, zit het goed met de geluidisolatie bij appartementen? Er is vervolgens doorlopend contact over de vereiste logistiek. Daarnaast bieden wij vanuit de afdeling Service & Support bouwplaatsbegeleiding aan, bijvoorbeeld voor de lijmrapportages. We leveren elementen en lijmen onder KOMO-certificering, wandattest IKB1211. Dan zit de voorkant van het proces qua kwaliteit goed. Als je dan ook met onder andere lijmrapportages, verslaglegging en foto’s de leidingen, aansluitingen van wanden met vloeren en daken, detaillering bij de meterkast, etcetera. Als er goed wordt verlijmd – de lijm is ook luchtdicht – dan is dat een goed begin en daarna lopen we kritische punten na. Eind van het jaar willen wij met een blowerdoortest de luchtdichtheid van de woningen en appartementen beproeven. Ik heb er vertrouwen in dat we aan de eisen gaan voldoen, gelet op de aandacht voor kwaliteit bij al onze bouwprojecten.”

Cock Waardenburg is tevreden over de voortgang en het kwaliteitsniveau van het woningbouwproject in Berkel en Rodenrijs. “Dit worden hoogwaardige en comfortabele huurwoningen. De bewoners zullen er blij mee zijn.”