Islamitisch Cultureel Centrum in kalkzandsteenvorm

In het Gelderse Culemborg bouwt Zegers Bouw een nieuw Islamitisch Cultureel Centrum voor de vereniging Taqwa. De Islamitische architectuur wordt gekenmerkt door geometrische patronen, zoals je ook bij de ramen van dit project ziet. Hierin komt de flexibiliteit van kalkzandsteen elementen goed van pas. Een mooi voorbeeldproject, waarin ook de meerwaarde van onze Lateiservice wordt belicht.

“Zo’n project zie je niet iedere dag voorbijkomen. Een leuke uitdaging, want het is natuurlijk wel even puzzelen met die ruitvormige ramen en gebogen wanden”, benoemen Werkvoorbereider Richard Rozendaal van Zegers Bouw, Tekenaar Arne van Faassen en Lateiconstructeur Marten Ettema (beide van Calduran). Een aantal wanden hebben een ronding en dat biedt vooral in de toepassing van lateien een uitdaging. De ronde wanden zijn uitgevoerd in handzame lijmblokken maar zijn door Calduran op de lijmboekjes verwerkt met de toe te passen lateien, waardoor het voor Zegers Bouw inzichtelijk was waar de lateien geplaatst moesten worden. “Het is mooi dat Zegers hier kiest voor Lateiservice. Daardoor kunnen we meedenken in de uitvoering en zorgen we samen voor het beste resultaat. Had Zegers Bouw daar niet voor gekozen, dan was de uitvoeringsfase toch iets bewerkelijker geweest. Nu kunnen we alle kalkzandsteenproducten als totaalpakket aanleveren en alles precies op elkaar aan laten sluiten. Voor de verwerker wel zo fijn.”

Martin Veerman metsel&kalkzandsteenlijmwerk, verwerkt de kalkzandsteenproducten en benoemt:  “Met dit soort uitdagende projecten kom je uiteraard evaluatiepunten tegen, maar over het algemeen zijn we tevreden.”

“In het voortraject hebben we gezamenlijk al goed kunnen brainstormen over de uitvoering van dit project: Wat is de beste toepassing voor de ruitvormige sparingen? Dit bleek uiteindelijk in de werkvoorbereiding en uitvoering een groot voordeel. De Lateiservice is daarbij een goede toevoeging. Je betaald wel extra voor deze service, maar uiteindelijk heb je er in de uitvoering meer plezier van. De verwerker heeft minder uitzoekwerk, omdat de lateien op de wandaanzichten vermeld staan”, benoemd Henk Stroomberg, hoofduitvoerder bij Zegers Bouw.

Kortom voor alle partijen een bijzonder project om uit te voeren. We wensen de vereniging Taqwa heel veel plezier met hun nieuwe pand!