Kalkzandsteen oplossing voor complexe kapconstructie

Aannemer Kelderman Bouw bouwt op het terrein van de voormalige Simon Stevin kazerne een nieuw appartementencomplex. De dertig luxueuze woningen vormen samen het Bloemkwartier. Vanwege de flexibiliteit en de snelheid van bouwen koos Kelderman Bouw ervoor het gebouw op te trekken in Calduran Kalkzandsteen.

Appartementencomplex Bloemkwartier vertoont in vorm, hoogte en breedte gelijkenissen met de aanpalende originele kazernes. Er worden drie woonlagen gecreëerd met ieder tien wooneenheden. In de gemeenschappelijke hal vormt het glazen atrium het centrale ontmoetingspunt. Michel Ritsma, projectleider Kelderman Bouw, licht toe: “Dit project heeft een afwijkende dakconstructie. Daarom wordt van de materiaalkeuze veel flexibiliteit gevraagd. Calduran kalkzandsteenproducten zijn voor ons een echte uitkomst.”

Maatwerk complexe kapconstructie
De kap kenmerkt zich door verschillende puntdaken, een atrium en bijkomende hoogteverschillen. Dat vraagt om een maatwerkoplossing. Ritsma vertelt waarop hij zijn productkeuze baseerde. “Kalkzandsteen is relatief zacht materiaal. Het is dan ook gemakkelijk om dit in de juiste puntvorm te verwerken.”

Het gehele casco van het Bloemkwartier bestaat uit Calduran kalkzandsteenblokken. Voor de berging en de liftschacht is gebruik gemaakt van kleinere kalkzandsteenelementen. Daarnaast is voor de lateien boven de kozijnen gebruik gemaakt van Lateiservice® van Calduran Kalkzandsteen. Een werkvoorbereider kan direct met zijn wanduitslag aan de gang. Dit komt de snelheid en het gemak van bouwen ten goede. Bovendien reduceert het de kans op foutieve wandaansluitingen.

Voegen tot minimum beperkt
De drie woonlagen bevatten Dycore breedplaatvloeren. De vloer heeft een standaardbreedte van drie meter. Met deze standaardbreedte wordt een hoge bouwsnelheid behaald en blijft het aantal voegen tot een minimum beperkt. Bovendien is de massa van de vloeren nodig om de staalconstructie, benodigd om de verschillende appartementen met elkaar te verbinden in het atrium, te kunnen ondersteunen.