Een duurzaam leven tussen de koeien

De Peinder Mieden te Opeinde in de gemeente Smallingerland bestaat uit 87 hectare natuur met 45 woningen. Het is een bijzondere woonwijk, omdat bewoners dit project gezamenlijk hebben gerealiseerd. Familie Van der Veen is één van deze bewoners.

Bij de start van het ontwerpproces is een kopersvereniging opgericht met alle toekomstige bewoners. De Vereniging van Eigenaars is de formele eigenaar van het natuurgebied. Samen dachten zij na over de ontwerpen van de woningen, de inrichting, het beheer van het natuurgebied en alle andere bijkomende zaken. Het uitgangspunt moest zijn: Het traditionele Friese Wouden landschap met houtsingels en sloten behouden.

De woning van familie Van der Veen is ontworpen door architect Hans de Jong van Hans Architectuur uit Heerenveen. Bouwbedrijf Kleinhuis uit Oudega (Sm) heeft de schuurwoning gerealiseerd.

Duurzaamheid, minimale Co₂ belasting, circulariteit, natuur inclusief, etc. zijn allemaal begrippen welke als uitgangspunt zijn gebruikt voor deze unieke wijk waar de koeien inmiddels tussen de woningen lopen. Dat er in dit geval is gekozen voor de toepassing van kalkzandsteen lijmblokken van Calduran kalkzandsteen is zeer begrijpelijk, omdat ons product tot het meest duurzame wandsysteem behoort.

Voor meer informatie over de wijk kunt u het best kijken op www.depeindermieden.nl .