De drie Musketiers

Op een prominente plek in het Groningse Leek, waar voorheen boekhandel en drukkerij Bronsema was gevestigd, bouwt Notebomers Bouwgroep uit Lutjegast 30 riante appartementen. Het door Van Ringen Architecten uit Paterswolde ontworpen complex bestaat u drie losse gebouwen met de aansprekende namen Aramis, Athos en Porthos. Niet verwonderlijk dat het geheel bekend zal worden als de drie Musketiers en een parkachtige overgang zal vormen tussen het dorp en het naastgelegen landgoed Nienoord. Elk appartement is uniek, met verschillende gevels en een groot balkon.

De gebouwen staan gedeeltelijk op een ondergrondse parkeergarage, welke bestaat uit een prefab betonconstructie. Samen met de architect heeft constructiebureau ABT Wassenaar uit Haren de constructie dusdanig ontworpen dat de toekomstige bewoners een grote vrijheid hadden in de indeling van de plattegronden. Die mix van factoren maakte dat het flexibele kalkzandsteen bouwsysteem het meest ideaal was om mee te gaan bouwen. Het constructieve casco bestaat daarom uit dragende wanden en gevels van kalkzandsteen elementen, welke aan de buitenzijde worden voorzien van compleet afgewerkte prefab HSB elementen. Vanwege de vrije indeelbaarheid en de grote uitkraging van de prefab balkonelementen is gekozen voor een in het werk gestorte vloer op een prefab betonnen schil.

Het lijmwerk wordt uitgevoerd door Moorman Lijmwerken uit Tweede Exloërmond. Cor Moorman is al ruim 27 jaar een vertrouwde kalkzandsteenverwerker en goed bekend met onze kalkzandsteenproducten.

Calduran heeft niet alleen de wanden geëngineerd en geleverd, maar heeft tijdens het ontwerpproces ook ondersteuning geboden vanuit de afdeling Techniek& Advies.

De bewoners kunnen straks gaan genieten van hun nieuwe milieuvriendelijke appartement met een riant uitzicht, in de directe nabijheid van de stad Groningen.

Film gemaakt door Van Ringen Architecten