Afwerking algemeen

Tegelwerk
Tegelwerk brengt u rechtstreeks op een gelijmde wand aan. Indien een uitvlaklaag nodig is, gebruik dan een laag op basis van cement. Bij gipsgebonden uitvlaklagen bestaat een grote kans op loslaten van het tegelwerk. Wanden van vellingblokken hoeft u in principe niet af te werken.

Coating
Wanneer u de vellingblokken tijdens de ruwbouw goed beschermt tegen water en vervuiling, houdt u ze mooi schoon. Overweeg om de wanden zo snel mogelijk te voorzien van een transparante, vuil- en vochtwerende overschilderbare coating.

Afwerken vellingwanden
Wanneer u de vellingwanden wilt afwerken, dan kan dat met muurverf (gespoten of aangebracht met de roller en kwast), Sigmulto of met gespoten structuurlagen (zoals spackwerk). In deze situaties bereikt u een beter resultaat wanneer de stootvoegen zijn verlijmd of achteraf worden gevuld. Wanneer u plaatselijk tegelwerk aanbrengt, vult u de vellingnaden uit met een cementgebonden mortel.

In sommige gevallen kan bij elementen de wandafwerking vervallen als men kiest voor “Industrial look”. Bijvoorbeeld bij bedrijfsgebouwen. Bekijk het adviesblad onafgewerkte wanden.